Open

COVID-besmettingen nemen toe, aantal ziekenhuisopnames stijgt

COVID-besmettingen nemen toe, aantal ziekenhuisopnames stijgt

COVID-besmettingen nemen toe, aantal ziekenhuisopnames stijgt

Het aantal COVID-besmettingen in Nederland neemt in de loop van weken toe. In week 37 (11-17 september) werden er gemiddeld 48 COVID-patiënten per dag op de verpleegafdelingen van het ziekenhuis opgenomen. Dit is gemiddeld 7 patiënten meer dan in week 36. Het landelijk gemiddelde aantal virusdeeltjes in rioolwater steeg in week 37 ook licht (+18%).

Deze toename is zorgelijk, omdat het herfstseizoen weer begint. In de herfst en winter zijn mensen vaker binnen, waardoor het virus zich makkelijker kan verspreiden. Het is daarom belangrijk om je te blijven beschermen tegen COVID-19.

Draag een mondkapje in openbare binnenruimtes

Een van de belangrijkste manieren om jezelf te beschermen tegen COVID-19 is door een mondkapje te dragen in openbare binnenruimtes. Mondkapjes helpen om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Houd afstand van anderen

Houd ook afstand van anderen, zeker als je ziek bent. Minimaal 1,5 meter afstand houden van anderen, ook als je een mondkapje draagt. Door mondkapjes te dragen minimaliseren we COVID-besmettingen en covid gerelateerde ziekenhuisopnames.

Wees alert op de symptomen van COVID-19

De symptomen van COVID-19 zijn onder meer koorts, hoesten, benauwdheid, hoofdpijn, keelpijn, spierpijn en vermoeidheid. Als je deze symptomen hebt, blijf dan thuis en laat je testen. 

Antistoffentest

Als je wilt weten of je al eens COVID-19 hebt gehad, kun je een antistoffentest (ELISA) laten doen. Een antistoffentest meet het aantal antistoffen in je bloed. Antistoffen zijn eiwitten die je lichaam aanmaakt als reactie op een infectie met een virus of bacterie.

Je kunt een antistoffentest laten doen bij coronareistesten.nl. Deze test is snel en eenvoudig. 

Een antistoffentest kan je helpen om te bepalen of je al eens COVID-19 hebt gehad. Als je antistoffen hebt, betekent dit dat je immuunsysteem al eens in contact is geweest met het virus, en/of dat je een vaccinatie hebt gehad. Je hebt dan waarschijnlijk een goede bescherming tegen een nieuwe infectie.

Belangrijk!

Een antistoffentest is geen vervanging voor een PCR-test. Een PCR-test kan worden gebruikt om te bepalen of je op dit moment besmet bent met COVID-19.

COVID-19 is nog niet voorbij

COVID-19 is nog niet voorbij. COVID-besmettingen nemen toe, aantal ziekenhuisopnames stijgt. Het is belangrijk om je te blijven beschermen tegen het virus, zodat je niet ziek wordt of anderen (kwetsbaren) ziek maakt.