Een nieuwe variant van het coronavirus, genaamd “XBB1.16” of “Arcturus”, verspreidt zich snel over de wereld en is ook in Nederland aanwezig. Virologen maken zich zorgen over de mogelijke toename van mensen met post-COVID als gevolg van deze variant. De stijging van het aantal infecties door XBB1.16 is voornamelijk zichtbaar in India en de Verenigde Staten, maar ook in Nederland zijn er al enkele patiënten in ziekenhuizen geïdentificeerd die besmet zijn met deze variant.
Minder effectiviteit vaccinaties
Wat deze nieuwe variant zo zorgwekkend maakt, is dat de antistoffen die door vaccinaties worden opgewekt, minder effectief lijken te zijn tegen infecties met XBB1.16. Hierdoor kan de variant zich snel verspreiden en dit is reden tot bezorgdheid. Momenteel zijn er geen extra maatregelen nodig, volgens woordvoerder Harald Wychgel van het RIVM. Het is echter nog onduidelijk of deze variant zich verder zal verspreiden.
Deze nieuwe variant past in een patroon waarbij er steeds meer besmettelijke varianten van het coronavirus opduiken. Dit komt omdat de immuniteit tegen infecties niet erg beklijft door de steeds veranderende virussen. De nieuwe variant XBB1.16 ontsnapt net iets meer aan de antistoffen die mensen hebben door vaccinatie, infectie of een combinatie van beide.
Het RIVM en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houden de nieuwe variant nauwlettend in de gaten. De WHO heeft al aangegeven dat XBB1.16 niet direct een bedreiging vormt voor de volksgezondheid, maar wel kan zorgen voor een piek in het aantal besmettingen.
Herstelbewijs
Naast de opkomst van nieuwe varianten, blijft het belangrijk om te testen op het coronavirus. Vanaf 18 maart 2023 is het niet meer mogelijk om bij de GGD een herstelbewijs te krijgen als u corona heeft gehad. In plaats daarvan kunt u bij Coronareistesten een test doen en een herstelbewijs verkrijgen als de testuitslag positief is. Het is niet langer nodig om een coronabewijs te hebben om binnen Europa te reizen, maar buiten Europa is dit soms nog wel vereist.
Een herstelbewijs is een bewijs dat u positief getest bent op het coronavirus. Na een positieve zelftest gaat u niet naar de huisarts of GGD voor een bevestiging of NAAT-test, zoals PCR of TMA. U kunt geen herstelbewijs halen bij uw huisarts.
Om een herstelbewijs te krijgen moet u positief getest zijn door een (commerciële) testaanbieder. De positieve coronatest moet minimaal 11 dagen geleden zijn afgenomen en mag niet langer dan 180 dagen geleden zijn. U kunt een afspraak maken bij een zelfgekozen commerciële testlocatie voor een PCR- of antigeen(snel)test. De kosten zijn voor eigen rekening.
Vaccineren
Naast testen is het belangrijk om te blijven vaccineren van kwetsbare groepen. Vaccinaties zijn een cruciaal onderdeel van de strijd tegen COVID-19 en kunnen helpen de ernst van de ziekte te verminderen. Hoewel de effectiviteit van vaccins mogelijk minder is tegen sommige coronavarianten, is vaccinatie nog steeds de beste manier om kwetsbare te beschermen tegen het virus.
In sommige gevallen kan een combinatie van vaccinatie en natuurlijke immuniteit nodig zijn om volledig beschermd te zijn tegen COVID-19 en de opkomst van nieuwe varianten. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en aanbevelingen van gezondheidsinstanties en om te blijven werken aan het bestrijden van COVID-19.
In conclusie, de opkomst van nieuwe coronavarianten zoals XBB1.16 benadrukt de noodzaak van voortdurende waakzaamheid in de strijd tegen COVID-19. Het is belangrijk om te blijven testen, vaccineren en veiligheidsmaatregelen te volgen om de verspreiding van het virus te voorkomen. Herstelbewijzen en vaccinaties kunnen nuttige instrumenten zijn in deze strijd, maar het is belangrijk om te begrijpen dat ze geen volledige bescherming bieden tegen het virus en dat waakzaamheid en voorzorgsmaatregelen nog steeds essentieel zijn