Open

Nieuwe PCR test om verschillende mutaties te achterhalen

Rouss Medical, Procomcure, ArminLabs en het RIVM ontwikkelen samen nieuwe PCR test om verschillende mutaties te achterhalen.

In strijd tegen het constant muterende coronavirus hebben Rouss Medical, Procomcure, en Armin Labs de handen ineen geslagen om een nieuwe analyse methode te ontwikkelen. Deze intensieve samenwerking heeft geleid tot een nieuwe PCR test die het mogelijk maakt om binnen 2 uur te achterhalen of iemand is besmet met het coronavirus, maar ook met welke gemuteerde type. Het RIVM heeft inmiddels de nieuwe kit ontvangen voor validatie voor de Nederlandse markt. De FDA en het RKI hebben inmiddels de nieuwe PCR-kit geaccepteerd en ingezet.

Deze nieuwe en snelle PCR-mutatieanalyse biedt betrouwbare informatie over infectie en mutatie in minder dan twee uur, waardoor gebiedsbrede analyses mogelijk gemaakt wordt. Tot nu toe was de identificatie van verschillende varianten van SARS-CoV-2 alleen mogelijk middels uiterst complexe en dure genoomsequentiebepaling. Hierbij wordt het gehele DNA van het virus in kaart gebracht wat erg veel tijd kost. De angst die heerst, is dat nieuwe varianten  besmettelijker zijn, maar ook mogelijk een hogere mortaliteit kennen. Alleen al hierom is snellere diagnostiek en variant bepaling essentieel.

De Duitse overheid heeft onlangs besloten dat 10% van de positief geteste patiënten moet worden achterhaald welke mutant er wordt gedragen. Deze nieuwe kit zal ervoor zorgen dat dit betaalbaar, snel en betrouwbaar kan worden achterhaald.

Het nieuwe product is al in kaart gebracht bij het Ministerie van VWS en Dienst Testen. Indien de verschillende GGD’s mutatie analyse willen/ en of vereist wordt vanuit de centrale overheid, dan kunnen er per direct 150.000 PCR-testen met mutatieanalyse op dagelijkse basis worden opgestart.

Voor reizigers/mensen met klachten kan men nu al gebruik maken van deze PCR-analyse methode bij de verschillende afname locaties van Coronareistesten. (amsterdam, of Utrecht)

Be Safe, Travel Safe,