Open

PCR-test VS Antigeen sneltest het verschil

Het verschil tussen een PCR-test en Antigeen sneltest uitgelegd.

Tegenwoordig wordt er een hoop desinformatie op social media gedeeld betreffende reizigers certificaten. Dit komt doordat er op de markt een hoop spelers rondlopen die een financieel gewin proberen te halen uit de corona pandemie. Onze klanten stellen dan ook de vraag of zij een PCR-sneltest kunnen krijgen. Deze worden op internet aangeboden voor gemiddeld €85,- per test. Echter, wat men niet weet, is dat een PCR-test niet hetzelfde is als een sneltest. Er bestaat namelijk geen PCR-sneltest. De reiziger betaald voor een PCR-test, maar in de praktijk wordt er slechts een antigeen sneltest uitgevoerd. Vervolgens wordt er op het reisdocument genoteerd dat er PCR-test is uitgevoerd. Dit is ten strengste verboden en het betreft hier valsheid in geschriften.

Wij proberen u middels onze nieuwsitem de belangrijkste verschillen tussen de twee analyse methoden uit te leggen. Het verschil tussen een PCR-test en een Antigeen sneltest wordt hieronder uiteengezet. 

PCR-test

PCR-test: PCR staat voor Polymerase Chain Reaction. De PCR-test wordt vandaag de dag vooral gebruikt voor het aantonen van eiwitdeeltjes van het Corona virus. De analyse hiervan wordt dan ook het SARS-CoV-2 PCR-analyse genoemd. Daarnaast kan de PCR-analyse worden gebruikt voor het aantonen van bijvoorbeeld het seizoensgebonden Influenza virus, maar ook andere virussen kunnen met een PCR-test worden aangetoond. 

Wat doet een PCR-test?

Met een PCR-test wordt een stukje genetisch materiaal van een virus vermenigvuldigd. Dit wordt veelal uit keel en/of neusholte verkregen. De PCR-test heeft een hoge testgevoeligheid. Dat betekent dat de PCR-test het virus ook oppikt bij iemand die weinig virus draagt. 

Wat zijn de eisen om een PCR-test uit te voeren?

Niet een ieder kan zomaar deze PCR-analyse uitvoeren. Deze analyse dient in een ISO-gecertificeerde laboratoria te worden uitgevoerd. Dit betekend dat de autoriteiten van het land het laboratorium toetsen of deze aan bepaalde eisen voldoet. U kunt hierbij denken aan veiligheidsmaatregelen, maatregelen om de privacy van patiënt gevoelige informatie te beveiligen en het bijvoorbeeld het afvoeren en vernietigen van restmateriaal. Daarnaast dient de PCR-methode zelf ook te voldoen aan bepaalde eisen. Om deze test betrouwbaar uit te kunnen voeren is daarnaast gediplomeerd personeel nodig die onder andere de volgende punten uitvoert:

    • SWAB afnames
    • DNA/RNA materiaal isoleren
    • PCR machine bedienen
    • Resultaten van de PCR machine analyseren
    • Arts-microbioloog die een uitslag kan geven

Resultaat

Zoals boven kan worden gezien moeten er een aantal stappen worden ondernomen voordat het resultaat gegeven kan worden. Dit begint in eerste instantie bij het afnemen van lichaamsmateriaal, transport naar het laboratorium en tot slot de analyse in het Laboratorium. Zodra het materiaal in het laboratorium is duurt de PCR-analyse nog 4-8 uur.

Kosten:

U kunt zich voorstellen dat de gehele analyse een arbeidsintensieve methode is en dat dit daardoor meer kost dan een antigeen test. Bij ons zijn de PCR-testen vanaf €85,-. U krijgt hierbij standaard een internationale reizigers certificaat.

 

Bio-Rad's CFX96 Dx Real-Time PCR System Listed with FDA for IVD Testing - COVID-19 - Hospimedica.com
PCR-machine

 

Antigeen sneltest

In Nederland zijn er een aantal antigeen sneltesten op de markt. Het RIVM heeft inmiddels o.a de  Abbott Panbio, Roche en Quidel goedgekeurd voor de analyse van het Coronavirus. Meer informatie omtrent de deze testen door kan worden gevonden op de deze link. Inmiddels hebben de Canarische eilanden en Italië het gebruik van deze sneltesten goedgekeurd. Wij van www.coronareistesten.nl zijn gespecialiseerd in deze sneltesten. Let op, deze test is dus niet geschikt en niet goedgekeurd voor Internationale reizigers. 

Wat doet een antigeen test?

De antigeen test toont aan of er antigenen van SARS-CoV-2 in neus- en keelslijm aanwezig zijn. Antigenen zijn lichaamsvreemde materialen van bijvoorbeeld een virus die een afweerreactie opwekken in het lichaam. De sneltesten geven veelal binnen 15 minuten uitslag of iemand deze antigenen in de neusholte dragen.

Eisen

In principe kan iedereen deze test bij mensen afnemen.  Het gaat er echter om dat de afname goed wordt uitgevoerd. Indien de afname persoon geen kennis heeft over de anatomie van het lichaam, geen kennis heeft omtrent patiënten contact, geen kennis heeft omtrent de werkwijze van de fabrikant van de sneltesten dan heeft het geen nut om deze sneltest af te nemen.  Immers een SWAB die met veel kracht door de neus wordt geduwd kan lijden tot een bloedneus, pijn, schade van het neusslijmvlies en een nare ervaring door de patiënt. Aan de andere kant, een SWAB die niet ver genoeg komt kan mogelijk negatief uitslaan, terwijl er wel een actieve virale hoeveelheid aanwezig is. Deskundige personeel is dus een prè in deze analyses.

Daarnaast dient de test te worden uitgevoerd in een zo steriel mogelijke omgeving zodat er geen contaminatie kan plaats vinden.

De SWAB zal vervolgens een bepaalde buisje worden gestopt en worden geladen op een cassette worden welke vervolgens een resultaat geeft. Een informatieve filmpje treft u hier.

Resultaat

Gemiddeld binnen 15 minuten.

Kosten

De kosten van een sneltest varieert in Nederland. Bij ons is de prijs van een sneltest vanaf €64,-. u krijgt een standaard reizigers certificaat.

Abbott COVID-19 Panbio diagnostische sneltest (25 testen) Bestel online!
Sneltest cassette

Verschillen

Antigeen sneltest= binnen 15 minuten bekend, goedkoper, minder nauwkeurig, niet geschikt voor Internationale reizigers (o.a Marokko/Curaçao/Iran/India/Pakistan etc.), wel geschikt voor de Canarische eilanden en Italië.

PCR= duurt langer, prijziger, heel nauwkeurig en geschikt voor Internationale Reizigers

Overeenkomsten

Beide worden gebruikt voor analyse naar het corona virus. Beide worden uit keel en/of neusholte verkregen.

Andere testen

Daarnaast bestaan er ook nog de serologische testen. Meer informatie hierover treft u op onze informatiepagina.

Tot slot

Indien u dus een aanbieder treft die u een PCR-test uitslag binnen 4 uur kan aanbieden voor bijvoorbeeld een reis naar Marokko. Dan weet u nu dus dat dit geen PCR test is, maar een antigeen sneltest. Laat u reis niet bederven door iemand die deze sneltesten als PCR testen probeert te verkopen. Immers het prijsverschil, betrouwbaarheid en kosten verschillen van elkaar. 

Boek uw PCR-test (voor Internationale reizen) en/of Antigeen sneltest (voor Europese reizen) op www.coronareistesten.nl, veilig, deskundig en snel.

Be safe, travel Safe.

Team Coronareistesten.nl